سفارش تبلیغ
صبا ویژن

تاریخچه کامپیوتر

 

 در گذشته دستگاه‌های مختلف مکانیکی ساده‌ای مثل خط‌کش محاسبه و چرتکه نیز رایانه خوانده می‌شدند. در برخی موارد از آن‌ها به‌عنوان رایانه آنالوگ نام برده می‌شود. چراکه برخلاف رایانه‌های رقمی، اعداد را نه به‌صورت اعداد در پایه دو بلکه به‌صورت کمیت‌های فیزیکی متناظر با آن اعداد نمایش می‌دهند. چیزی که امروزه از آن به‌عنوان «رایانه» یاد می‌شود در گذشته به عنوان «رایانه رقمی (دیجیتال)» یاد می‌شد تا آن‌ها را از انواع «رایانه آنالوگ» جدا سازند.

رایانه یکی از دو چیز برجسته‌ای است که بشر در سده? بیستم اختراع کرد. دستگاهی که بلز پاسکال در سال 1642 ساخت اولین تلاش در راه ساخت دستگاه‌های محاسب خودکار بود. پاسکال آن دستگاه را که پس از چرتکه دومیت ابزار ساخت بشر بود، برای یاری رساندن به پدرش ساخت. پدر وی حسابدار دولتی بود و با کمک این دستگاه می‌توانست همه اعدادشش رقمی را با هم جمع و تفریق کند.[1]

لایبنیتز ریاضی‌دان آلمانی نیز از نخستین کسانی بود که در راه ساختن یک دستگاه خودکار محاسبه کوشش کرد. او در سال 1671 دستگاهی برای محاسبه ساخت که کامل شدن آن تا 1964 به درازا کشید. همزمان در انگلستان ساموئل مورلند در سال 1673 دستگاهی ساخت که جمع و تفریق و ضرب می‌کرد.[1]

در سده هژدهم میلادی هم تلاش‌های فراوانی برای ساخت دستگاه‌های محاسب خودکار انجام شد که بیشترشان نافرجام بود. سرانجام در سال 1875 میلادی استیفن بالدوین نخستین دستگاه محاسب را که هر چهار عمل اصلی را انجام می‌داد، به نام خود ثبت کرد.[1]

از جمله تلاش‌های نافرجامی که در این سده صورت گرفت، مربوط به چارلز بابیچ ریاضی‌دان انگلیسی است. وی در آغاز این سده در سال 1810 در اندیشه? ساخت دستگاهی بود که بتواند بر روی اعداد بیست و شش رقمی محاسبه انجام دهد. او بیست سال از عمرش را در راه ساخت آن صرف کرد اما در پایان آن را نیمه‌کاره رها کرد تا ساخت دستگاهی دیگر که خود آن را دستگاه تحلیلی می‌نامید آغاز کند. او می‌خواست دستگاهی برنامه‌پذیر بسازد که همه عملیاتی را که می‌خواستند دستگاه برروی عددها انجام دهد، قبلا برنامه‌شان به دستگاه داده شده باشد. قرار بود عددها و درخواست عملیات برروی آن‌ها به یاری کارت‌های سوراخ‌دار وارد شوند. بابیچ در سال 1871 مرد و ساخت این دستگاه هم به پایان نرسید.[1]

کارهای بابیچ به فراموشی سپرده شد تا این که در سال 1943 و در بحبوحه جنگ جهانی دوم دولت آمریکا طرحی سری برای ساخت دستگاهی را آغاز کرد که بتواند مکالمات رمزنگاری‌شده? آلمانی‌ها را رمزبرداری کند. این مسئولیت را شرکت IBM و دانشگاه هاروارد به عهده گرفتند که سرانجام به ساخت دستگاهی به نام ASCC در سال 1944 انجامید. این دستگاه پنج تنی که 15 متر درازا و 2?5 متر بلندی داشت، می‌توانست تا 72 عدد 24 رقمی را در خود نگاه دارد و با آن‌ها کار کند. دستگاه با نوارهای سوراخدار برنامه‌ریزی می‌شد و همه? بخش‌های آن مکانیکی یا الکترومکانیکی بود.[1]

تعریف داده و اطلاعات

داده به آن دسنه از ورودی‌هایی خام گفته می‌شود که برای پردازش به رایانه ارسال می‌شوند.

اطلاعات به داده‌های پردازش شده می‌گویند.

رایانه‌ها چگونه کار می‌کنند؟

از زمان رایانه‌های اولیه که در سال 1941 ساخته شده بودند تا کنون فناوری‌های دیجیتالی رشد نموده‌است، معماری فون نوِیمن یک رایانه را به چهار بخش اصلی توصیف می‌کند: واحد محاسبه و منطق (Arithmetic and Logic Unit یا ALU)، واحد کنترل یا حافظه، و ابزارهای ورودی و خروجی ( که جمعا I/O نامیده می‌شود). این بخش‌ها توسط اتصالات داخلی سیمی به نام گذرگاه (bus) با یکدیگر در پیوند هستند.

حافظه

تصویری از یک هارددیسک

در این سامانه، حافظه بصورت متوالی شماره گذاری شده در خانه‌ها است، هرکدام محتوی بخش کوچکی از داده‌ها می‌باشند. داده‌ها ممکن است دستورالعمل‌هایی باشند که به رایانه می‌گویند که چه کاری را انجام دهد باشد. خانه ممکن است حاوی اطلاعات مورد نیاز یک دستورالعمل باشد. اندازه هر خانه، وتعداد خانه‌ها، در رایانه? مختلف متفاوت است، همچنین فناوری‌های بکاررفته برای اجرای حافظه نیز از رایانه‌ای به رایانه دیگر در تغییر است(از بازپخش‌کننده‌های الکترومکانیکی تا تیوپ‌ها و فنرهای پر شده از جیوه و یا ماتریس‌های ثابت مغناطیسی و در آخر ترانزیستورهای واقعی و مدار مجتمع‌ها با میلیون‌ها خازن روی یک تراشه تنها).

پردازش

تصویری از یک CPU یا واحد پردازشگر مرکزی

 

واحد محاسبه و منطق یا ALU دستگاهی است که عملیات پایه مانند چهار عمل اصلی حساب (جمع و تفریق و ضرب و تقسیم)، عملیات منطقی (و،یا،نقیض)، عملیات قیاسی (برای مثال مقایسه دو بایت برای شرط برابری) و دستورات انتصابی برای مقدار دادن به یک متغیر را انجام می‌دهد. این واحد جائیست که «کار واقعی» در آن صورت می‌پذیرد.

 

البته CPUها به دو دسته کلی RISC و CISC تقسیم بندی می‌شوند. نوع اول پردازش‌گرهای مبتنی بر اعمال ساده هستند و نوع دوم پردازشگرهای مبتنی بر اعمال پیچیده می‌باشند. پردازشگرهای مبتنی بر اعمال پیچیده در واحد محاسبه و منطق خود دارای اعمال و دستوراتی بسیار فراتر از چهار عمل اصلی یا منطقی می‌باشند. تنوع دستورات این دسته از پردازنده‌ها تا حدی است که توضیحات آن‌ها خود می‌تواند یک کتاب با قطر متوسط ایجاد کند. پردازنده‌های مبتنی بر اعمال ساده اعمال بسیار کمی را پوشش می‌دهند و در حقیقت برای برنامه‌نویسی برای این پردازنده‌ها بار نسبتاً سنگینی بر دوش برنامه‌نویس است. این پردازنده‌ها تنها حاوی 4 عمل اصلی و اعمال منطقی ریاضی و مقایسه‌ای به علاوه چند دستور بی‌اهمیت دیگر می‌باشند.هرچند ذکر این نکته ضروری است که دستورات پیچیده نیز از ترکیب تعدادی دستور ساده تشکیل شده‌اند و برای پیاده‌سازی این دستورات در معماری‌های مختلف از پیاده‌سازی سخت‌افزاری(معماری CISC) و پیاده‌سازی نرم‌افزاری(معماری RISC) استفاده می‌شود.

 

(قابل ذکر است پردازنده‌های اینتل از نوع پردازنده مبتنی بر اعمال پیچیده می‌باشند.)

 

واحد کنترل همچنین این مطلب را که کدامین بایت از حافظه حاوی دستورالعمل فعلی اجرا شونده‌است را تعقیب می‌کند، سپس به واحد محاسبه و منطق اعلام می‌کند که کدام عمل اجرا و از حافظه دریافت شود و نتایج به بخش اختصاص داده شده از حافظه ارسال گردد. بعد از یک بار عمل، واحد کنترل به دستورالعمل بعدی ارجاع می‌کند(که معمولاً در خانه حافظه بعدی قرار دارد، مگر اینکه دستورالعمل جهش دستورالعمل بعدی باشد که به رایانه اعلام می‌کند دستورالعمل بعدی در خانه دیگر قرار گرفته‌است).

 

ورودی/خروجی

تصویری از یک رایانه، صفحه نمایشگر(Monitor) نقش خروجی و صفحه کلید(keyboard) نقش ورودی را دارد.

 

بخش ورودی/خروجی (I/O) این امکان را به رایانه می‌دهد تا اطلاعات را از جهان بیرون تهیه و نتایج آن‌ها را به همان جا برگرداند. محدوده فوق العاده وسیعی از دستگاه‌های ورودی/خروجی وجود دارد، از خانواده آشنای صفحه‌کلیدها، نمایشگرها، نَرم‌دیسک گرفته تا دستگاه‌های کمی غریب مانند رایابین‌ها (webcams). (از سایر ورودی/خروجی‌ها می‌توان موشواره mouse، قلم نوری، چاپگرها (printer)، اسکنرها، انواع لوح‌های فشرده(CD, DVD) را نام برد ).

 

چیزی که تمامی دستگاه‌های عمومی در آن اشتراک دارند این است که آن‌ها رمزکننده اطلاعات از نوعی به نوع دیگر که بتواند مورد استفاده سیستم‌های رایانه دیجیتالی قرار گیرد، هستند. از سوی دیگر، دستگاه‌های خروجی آن اطلاعات به رمز شده را رمزگشایی می‌کنند تا کاربران آن‌ها را دریافت نمایند. از این رو یک سیستم رایانه دیجیتالی یک نمونه از یک سامانه داده‌پردازی می‌باشد.

 

دستورالعمل‌ها

 

هر رایانه تنها دارای یک مجموعه کم تعداد از دستورالعمل‌های ساده و تعریف شده می‌باشد. از انواع پرکاربردشان می‌توان به دستورالعمل «محتوای خانه 123 را در خانه 456 کپی کن!»، «محتوای خانه 666 را با محتوای خانه 042 جمع کن، نتایج را در خانه 013 کن!»، «اگر محتوای خانه 999 برابر با صفر است، به دستورالعمل واقع در خانه 345 رجوع کن!».

 

دستورالعمل‌ها در داخل رایانه بصورت اعداد مشخص شده‌اند - مثلاً کد دستور العمل (copy instruction) برابر 001 می‌تواند باشد. مجموعه معین دستورالعمل‌های تعریف شده که توسط یک رایانه ویژه پشتیبانی می‌شود را زبان ماشین می‌نامند. در واقعیت، اشخاص معمولاً به [زبان ماشین]] دستورالعمل نمی‌نویسند بلکه بیشتر به نوعی از انواع سطح بالای زبان‌های برنامه‌نویسی، برنامه‌نویسی می‌کنند تا سپس توسط برنامه ویژه‌ای (تفسیرگرها (interpreters) یا همگردان‌ها (compilers) به دستورالعمل ویژه ماشین تبدیل گردد. برخی زبان‌های برنامه‌نویسی از نوع بسیار شبیه و نزدیک به زبان ماشین که اسمبلر (یک زبان سطح پایین) نامیده می‌شود، استفاده می‌کنند؛ همچنین زبان‌های سطح بالای دیگری نیز مانند پرولوگ نیز از یک زبان انتزاعی و چکیده که با زبان ماشین تفاوت دارد بجای دستورالعمل‌های ویژه ماشین استفاده می‌کنند.

 

 

معماری‌ها

 

در رایانه‌های معاصر واحد محاسبه و منطق را به همراه واحد کنترل در یک مدار مجتمع که واحد پردازشی مرکزی (CPU) نامیده می‌شود، جمع نموده‌اند. عموما، حافظه رایانه روی یک مدار مجتمع کوچک نزدیک CPU قرار گرفته. اکثریت قاطع بخش‌های رایانه تشکیل شده‌اند از سامانه‌های فرعی (به عنوان نمونه، منبع تغذیه) و یا دستگاه‌های ورودی/خروجی.

 

برخی رایانه‌های بزرگ‌تر چندین CPU و واحد کنترل دارند که بصورت هم‌زمان با یکدیگر درحال کارند. این‌گونه رایانه‌ها بیشتر برای کاربردهای پژوهشی و محاسبات علمی بکار می‌روند.

 

کارایی رایانه‌ها بنا به تئوری کاملاً درست است. رایانه داده‌ها و دستورالعمل‌ها را از حافظه‌اش واکشی (fetch) می‌کند. دستورالعمل‌ها اجرا می‌شوند، نتایج ذخیره می‌شوند، دستورالعمل بعدی واکشی می‌شود. این رویه تا زمانی که رایانه خاموش شود ادامه پیدا می‌کند. واحد پردازنده مرکزی در رایانه‌های شخصی امروزی مانند پردازنده‌های شرکت ای-ام-دی و شرکت اینتل از معماری موسوم به Pipeline استفاده می‌شود و در زمانی که پردازنده در حال ذخیره نتیجه یک دستور است مرحله اجرای دستور قبلی و مرحله واکشی دستور قبل از آن را آغاز می‌کند. همچنین این رایانه‌ها از سطوح مختلف حافظه نهانگاهی استفاده می‌کنند که در زمان دسترسی به حافظه اصلی صرفه‌جویی کنند.

 

برنامه‌ها

 

برنامه رایانه‌ای فهرست‌های بزرگی از دستورالعمل‌ها (احتمالاً به همراه جدول‌هائی از داده) برای اجرا روی رایانه هستند. خیلی از رایانه‌ها حاوی میلیون‌ها دستورالعمل هستند، و بسیاری از این دستورات به تکرار اجرا می‌شوند. یک رایانه‌ شخصی نوین نوعی (درسال 2003) می‌تواند در ثانیه میان 2 تا 3 میلیارد دستورالعمل را پیاده نماید. رایانه‌ها این مقدار محاسبه را صرف انجام دستورالعمل‌های پیچیده نمی‌کنند. بیشتر میلیون‌ها دستورالعمل ساده را که توسط اشخاص باهوشی «برنامه نویسان» در کنار یکدیگر چیده شده‌اند را اجرا می‌کنند. برنامه‌نویسان خوب مجموعه‌هایی از دستورالعمل‌ها را توسعه می‌دهند تا یکسری از وظایف عمومی را انجام دهند(برای نمونه، رسم یک نقطه روی صفحه) و سپس آن مجموعه دستورالعمل‌ها را برای دیگر برنامه‌نویسان در دسترس قرار می‌دهند. (اگر مایلید «یک برنامه‌نویس خوب» باشید به این مطلب مراجعه نمایید.)

 

رایانه‌های امروزه، قادرند چندین برنامه را در آن واحد اجرا نمایند. از این قابلیت به عنوان چندکارگی (multitasking) نام برده می‌شود. در واقع، CPU یک رشته دستورالعمل‌ها را از یک برنامه اجرا می‌کند، سپس پس از یک مقطع ویژه زمانی دستورالعمل‌هایی از یک برنامه دیگر را اجرا می‌کند. این فاصله زمانی اکثرا به‌عنوان یک برش زمانی (time slice) نام برده می‌شود. این ویژگی که CPU زمان اجرا را بین برنامه‌ها تقسیم می‌کند، این توهم را بوجود می‌آورد که رایانه هم‌زمان مشغول اجرای چند برنامه‌است. این شبیه به چگونگی نمایش فریم‌های یک فیلم است، که فریم‌ها با سرعت بالا در حال حرکت هستند و به نظر می‌رسد که صفحه ثابتی تصاویر را نمایش می‌دهد. سیستم عامل همان برنامه‌ای است که این اشتراک زمانی را بین برنامه‌های دیگر تعیین می‌کند.

 

سیستم عامل

 

رایانه همیشه نیاز دارد تا برای بکارانداختنش حداقل یک برنامه روی آن در حال اجرا باشد. تحت عملکردهای عادی این برنامه همان سیستم عامل یا OS است. سیستم یا سامانه عامل تصمیم می‌گیرد که کدام برنامه اجرا شود، چه زمان، از کدام منابع (مثل حافظه، ورودی/خروجی و ...) استفاده شود. همچنین سیستم عامل یک لایه انتزاعی بین سخت افزار و برنامه‌های دیگر که می‌خواهند از سخت افزار استفاده کنند، می‌باشد، که این امکان را به برنامه نویسان می‌دهد تا بدون اینکه جزئیات ریز هر قطعه الکترونیکی از سخت افزار را بدانند بتوانند برای آن قطعه برنامه‌نویسی نمایند. با تمام این وجود کامپیوتر ها نمی‌توانند برخی از مسائل را حل کنند که به این مسائل حل نشدنی گفته می‌شود مانند مسائلی که در مسیر حلشان در حلقه بی نهایت می افتند

 

کاربردهای رایانه

 

نخستین رایانه‌های رقمی، با قیمت‌های زیاد و حجم بزرگشان، در اصل محاسبات علمی را انجام می‌دادند، انیاک یک رایانه قدیمی ایالات متحده اصولا طراحی شده تا محاسبات پرتابه‌ای توپخانه و محاسبات مربوط به جدول چگالی نوترونی را انجام دهد. (این محاسبات بین دسامبر 1941 تا ژانویه 1946 روی حجمی بالغ بر یک میلیون کارت پانچ انجام پذیرفت! که این خود طراحی و سپس تصمیم نادرست بکارگرفته شده را نشان می‌دهد) بسیاری از ابررایانه‌های امروزی صرفاً برای کارهای ویژه محاسبات جنگ افزار هسته‌ای استفاده می‌گردد.

 

CSIR Mk I نیز که نخستین رایانه استرالیایی بود برای ارزیابی میزان بارندگی در کوه‌های اسنوئی (Snowy)این کشور بکاررفت، این محاسبات در چارچوب یک پروژه عظیم تولید برقابی انجام گرفت.

 

برخی رایانه‌ها نیز برای انجام رمزگشایی بکارگرفته می‌شد، برای مثال Colossus که در جریان جنگ جهانی دوم ساخته شد، جزو اولین کامپیوترهای برنامه‌پذیر بود(البته ماشین تورینگ کامل نبود). هرچند رایانه‌های بعدی می‌توانستند برنامه‌ریزی شوند تا شطرنج بازی کنند یا تصویر نمایش دهند و سایر کاربردها را نشان دهد.

 

سیاست‌مداران و شرکت‌های بزرگ نیز رایانه‌های اولیه را برای خودکارسازی بسیاری از مجموعه‌های داده و پردازش کارهایی که قبلا توسط انسان‌ها انجام می‌گرفت، بکار بستند - برای مثال، نگهداری و بروزرسانی حساب‌ها و دارایی‌ها. در موسسات پژوهشی نیز دانشمندان رشته‌های مختلف شروع به استفاده از رایانه برای مقاصدشان نمودند.

 

کاهش پیوسته قیمت‌های رایانه باعث شد تا سازمان‌های کوچک‌تر نیز بتوانند آن‌ها را در اختیار بگیرند. بازرگانان، سازمان‌ها، و سیاست‌مداران اغلب تعداد زیادی از کامپیوترهای کوچک را برای تکمیل وظایفی که قبلا برای تکمیلشان نیاز به رایانه بزرگ (mainframe) گران قیمت و بزرگ بود، به کار بگیرند. مجموعه‌هایی از رایانه‌های کوچک‌تر در یک محل اغلب به‌عنوان خادم سرا[نیازمند منبع] (server farm) نام برده می‌شود.

 

با اختراع ریزپردازندهها در دهه 1970 این امکان که بتوان رایانه‌هایی بسیار ارزان قیمت را تولید نمود بوجود آمد. رایانه‌های شخصی برای انجام وظایف بسیاری محبوب گشتند، از جمله کتابداری، نوشتن و چاپ مستندات. محاسبات پیش بینی‌ها و کارهای تکراری ریاضی توسط صفحات گسترده (spreadsheet)، ارتباطات توسط پست الکترونیک، و اینترنت. حضور گسترده رایانه‌ها و سفارشی کردن آسانشان باعث شد تا در امورات بسیار دیگری بکارگرفته شوند.

 

در همان زمان، رایانه‌های کوچک، که معمولاً با یک برنامه ثابت ارائه می‌شدند، راهشان را بسوی کاربردهای دیگری باز می‌نمودند، کاربردهایی چون لوازم خانگی، خودروها، هواپیماها، و ابزار صنعتی. این پردازشگرهای جاسازی شده کنترل رفتارهای آن لوازم را ساده‌تر کردند، همچنین امکان انجام رفتارهای پیچیده را نیز فراهم نمودند (برای نمونه، ترمزهای ضدقفل در خودروها[2]). با شروع قرن بیست و یکم، اغلب دستگاه‌های الکتریکی، اغلب حالت‌های انتقال نیرو، اغلب خطوط تولید کارخانه‌ها توسط رایانه‌ها کنترل می‌شوند. اکثر مهندسان پیش بینی می‌کنند که این روند همچنان به پیش برود. یکی از کارهایی که می‌توان به‌وسیله رایانه انجام داد پروگرام گیرنده ماهواره‌است.

 

انواع رایانه

 

رایانه‌های توکار

 

در 20 سال گذشته ، هرچند برخی ابزارهای خانگی که از نمونه‌های قابل ذکر آن می‌توان جعبه‌های بازی‌های ویدئویی را که بعدها در دستگاه‌های دیگری از جمله تلفن همراه، دوربین‌های ضبط ویدئویی، و PDAها و ده‌ها هزار وسیله خانگی، صنعتی، خودروسازی و تمام ابزاری که در درون آنها مدارهایی که نیازهای ماشین تورینگ را مهیا ساخته‌اند، گسترش یافت، را نام برد(اغلب این لوازم برنامه‌هایی را در خود دارند که بصورت ثابت روی ROM تراشه‌هایی که برای تغییر نیاز به تعویض دارند،نگاشته شده‌اند). این رایانه‌ها که در درون ابزارهای با کاربرد ویژه گنجانیده شده‌اند «ریزکنترل‌گرهاً یا »رایانه‌های توکار" (ded Computers) نامیده می‌شوند. بنابراین تعریف این رایانه‌ها به‌عنوان ابزاری که با هدف پردازش اطلاعات طراحی گردیده محدودیت‌هایی دارد. بیشتر می‌توان آنها را به ماشین‌هایی تشبیه کرد که در یک مجموعه بزرگ‌تر به‌عنوان یک بخش حضور دارند مانند دستگاه‌های تلفن، ماکروفرها و یا هواپیما که این رایانه‌ها بدون تغییر فیزیکی توسط کاربر می‌توانند برای مقاصد مختلفی بکارگرفته شوند.

 

رایانه‌های شخصی

 

اشخاصی که با انواع دیگری از رایانه‌ها ناآشنا هستند از عبارت رایانه برای رجوع به نوع خاصی که رایانه شخصی (PC) نامیده می‌شوند استفاده می‌کنند.

 

مبانی

تعریف کامپیوتر:
دستگاهی است الکترونیکی که با قبول داده ها و پردازش بر روی آنه اطلاعات مورد نظر را به ما می دهد.

داده:
اطلاعاتی که به کامپیوتر می دهیم یا دستورات یا اطلاعاتی که از دنیای بیرون وارد کامپیوتر می شوند. ( Data )

پردازش:
محاسباتی که بر روی داده ها انجام می پذیرد. ( Process )

اطلاعات:
داده های پردازش شده را اطلاعات می گویند. ( Information )

علم کامپیوتر:
1ـ سخت افزار: ( Hard Ware )
قسمت هایی از کامپیوتر است که قابل مشاهده کردن است.
مانند قطعات
2ـ نرم افزار: ( Soft Ware )
قسمت هایی از کامپیوتر است که قابل مشاهده کردن نیست.
مانند برنامه ها

میان افزار: ( Firm Ware )
مجموعه دستورالعمل هایی هستند که بین سخت افزار و نرم افزار قرار می گیرند و کار آنها معرفی کردن بهتر سخت افزار و نرم افزار به یکدیگر است.


I B M
International Business Machines
جهان تجارت ماشینهای


نکته:
شرکت IBM بزرگترین شرکت تولید کنندة سخت افزار و نرم افزار در جهان است.
برای استفاده از یک دستگاه هم سخت افزار نیاز است و هم نرم افزار.


8086
Xt
8088

IBM
80186
80286
At 80386 Pentium Pro
80486 Pentium I یا PI
80586 یا Pentium Pentium II یا PII
Pentium III یا PIII
Pentium IV یا PIV یا P4

CPU:
نکته:
واحد cpu مگاهرتز ( MHZ ) است.
مغز کامپیوترcpu است.

شرکت های تولید کنندة CPU:
1ـ Intel
2ـ Athlonیا AMD-Motorola
3ـ Cyrix

انواع CPU :
1ـ Slot یا ایستاده
2ـ Soket یا خوابیده


قسمت های تشکیل دهندة یک CPU :

1ـ قسمت یا واحد محاسبه و منطق Alu
2ـ قسمت یا واحد ثباتها Rigister
3ـ قسمت یا واحد کنترل Cu

حافظه: ( Memory )
محلی است که اطلاعات بصورت موقت و دایم ذخیره می شوند.

کارکتر:
1ـ کارکتر های رشته ای یا حرفی شامل A-Z یا a-z
2ـ کارکتر های عددی شامل 0-9
3ـ کارکترهای ویژه شامل < > + = ( ) ? و غیره …

نکته:
اطلاعات در کامپیوتر به صورت 1و0 ذخیره می شوند و اعداد در کامپیوتر در مبنای 2 کار می کنند.
کدهایی که بصورت قراردادی برای صفحه کلید تعریف شده اند را کدهای اَسکی ( Asci ) می نامند.

بیت: ( Bit )
به کوچکترین خانة حافظه که می تواند یک 0 و1 را درخود ذخیره کند یک Bit می گویند.
به هر هشت بیت یک بایت ( Byte ) میشود.

نکته:
اطلاعات از سمت راست در حافظه نوشته میشود و هر خانه که خالی بماند عدد صفر در آن قرار میگیرد.

8 Bit = 1 Byte یا 1 Character
Word = 2 Character = 2 Byte = 16 Bit
1024 Byte = 1 KB یک کیلو بایت
1024 KB = 1 MB یک مگابایت
1024 MB = 1 GB یک گیگابایت
1024 GB = 1 TB یک ترابایت
1024 TB = 1 PB یک پتابایت
1024 PB = 1 EB یک اگزابایت

انواع حافظه:
1ـ حافظه های اصلی
2ـ حافظه های جانبی
3ـ حافظه های سریع یا پنهان

حافظة اصلی :
حافظه هایی هستند که اطلاعات بصورت موقت بر روی آنها ذخیره میگردد و به دو دسته هستند:
1ـ حافظة RAM
2ـ حافظة ROM

حافظة RAM :
یکی از حافظه هایی اصلی است که اطلاعات آن تا زمانی که کامپیوتر روشن میباشد در حافظه قرار دارد و هنگامی که کامپیوتر بنا به دلایلی خاموش شود اطلاعات نیز پاک میشوند، چون اطلاعات به صورت موقت هستند.

R A M
Random Access Memory
تصادفی دستیابی حافظه

حافظه RAM در ظرفیت های مختلفی ساخته میشود.

2 MB منسوخ شده است.
16 MB
32 MB کم کم از رده خارج میشوند.
64 MB
128 MB
256 MB به صورت زیاد تولید میشوند.
512 MB

حافظة ROM :

1ـ DDIM RAM از رده خارج شده اند.
2ـ SD RAM
3ـ DDR RAM
نوع دوم و سوم در ظرفیت های 128 و 256 و 512 مگابایت ساخته میشوند.

R O M
Read Only Memory
خواندنی فقط حافظه

حافظه های ROM :

1ـ P ROM حافظه هایی هستند که فقط یک بار میتوان اطلاعات را روی آنها نوشت و یا پاک کرد.
2ـ EP ROM حافظه هایی هستند که برای چندین با ر میتوان اطلاعات را روی آنها نوشت و یا پاک کرد.
3ـ EEP ROM حافظه هایی هستند که برای بارها میتوان اطلاعات را بوی آهنا نوشت و یا پاک کرد.

حافظه های جانبی :
حافظه هایی هستند که اطلاعات برای همیشه ( به صورت دائم ) می توانند بر روی آنها ذخیره گردند.

حافظه های جانبی :
1ـ فلاپی دیسکها یا دیسکهای نرم یا لرزان F.D یا Floppy Disk
2ـ هارد دیسکها یا دیسکهای سخت H.D یا Hard Disk
3ـ دیسکهای فشرده یا دیسکهای نوری یا دیسکهای لیزری CD یا Compack Dis

CD ها :
1ـ Recordable :
ــ 650 MB یا 74 Min
ــ 700 MB یا 80 Min
ــ 800 MB یا 90 Min

2ـ Rewrite : اطلاعات را میتوان تا چندین بار روی این نوع سی دی نوشت و پاک کرد.
در سه ظرفیت موجود میباشد:
ــ 650 MB یا 74 Min
ــ 700 MB یا 80 Min
ــ 800 MB یا 90 Min

3ـ MD یا Mini Disk :
200 MB یا 22 Min
52 MB یا 5 Min
توسط دستگاهی به نام Writer میتوان اطلاعات را روی CD نوشت.

Yamaha 20 . 10 . 40X
نام شرکت
حداکثر سرعت نوشتن اطلاعات
حداکثر سرعت نوشتن اطلاعات بر روی CD های Rewrite
حداکثر سرعت خواندن اطلاعات از روی CD

حافظه های پنهان، سریع یا Cash :

1ـ داخلی یا Internal یا Builtin :
این نوع از حافظه روی CPU قرار میگیرد. و با نام ( L2 ) مشخص میشود.

2ـ خارجی یا External :
این نوع حافظه روی مادربرد قرار میگیرد. و با نام ( L1 ) مشخص میشود.
ــ ایستاده یا Slot ( در مادربردهای قدیمی )
ــ خوابیده یا Socket ( در مادربردهای جدید )

نکته:
مشخصة CPU های Cash دار علامت ( L2 ) است.
حداکثر ظرفیت حافظة Cash 512 کیلوبایت است که به این نوع از CPU ها Full Cash و اگر از 512 کیلوبایت کمتر باشد Half Cash می گویند.


دستگاه های ورودی :
1ـ صفحه کلید یا Key board یا K.B
استاندارد ترین واحد ورودی به شمار می‌آید و به سه گروه اصلی تقسیم میشود :
ــ 84 کلیدی
ــ 101 کلیدی
ــ 104 کلیدی

نکته:
آرایش صفحه کلید را ( QWERTY ) می گویند.

2ـ ماوس یا Mouse
یکی دیگر از وسایل ورودی به شمار میرود

3ـ اسکنر یا Scaner :
یکی دیگر از وسایل ورودی است که اطلاعات را به صورت تصویر وارد کامپیوتر میکند. و به دو دسته تقسیم میشود:
ــ دستی
ــ تخت

4ـ رقمی کننده یا دیجیتایزر یا Digitayzer :
اطلاعات را به صورت 0و1 وارد کامپیوتر میکند.

5ـ اهرم بازی یا Joysick :
از این وسیله ای برای کنترل بازیهای کامپیوتری استفاده میشود.

6ـ قلم نوری یا Pen Light:
این وسیله همانند موس مار میکند و در برخی از بانک ها از این وسیله استفاده میشود.


دستگاهای خروجی :
1ـ مانیتور یا Manitor :
استاندارد ترین واحد خروجی میباشد. به دو دسته تقسیم میشود.
ــ تک رنگ
ــ رنگی

نوع رنگی نیز به دو دسته تقسیم میشود :
ــ Analog
ــ Digital

نوع دیجیتال هم به چهار دسته تقسیم میشود :
ــ CRT یا محدب
ــ Flat یا مسطح که به دو دسته تقسیم میشود:
1ـ معمولی
2ـ Plus یا +
ــ LCD
ــ Tuch Screen یا صفحه نمایش لمسی

نکته :
یک عامل مهم در کیفیت تصویر در هر کارمپیوتر کارت گرافیک و عامل دیگر نیز خصوصیات فنی مانیتور میباشد.

2ـ چاپگر یا Printer :
یکی دیگر از وسایل خروجی به شمار می‌آید و به دو دسته تقسیم میشود.
ــ ضربه ای که به دستة زیر تقسیم میشود:
ماتریس نقطه ای یا سوزنی که باز به دو دسته تقسیم میشود :
1ـ رنگی
2ـ سیاه و سفید
ــ غیر ضربه ای که به دو دسته تقسیم میشود:
1ـ لیزری که به دو دسته تقسیم میشود
ــ رنگی
ــ سیاه و سفید
2ـ جوهر افشان که فقط به صورت رنگی موجود میباشد.

D P I
Dot Per Inch
نقاط در اینچ

قسمت های درون یک Case :
1ـ یک بلندگوی کوچک که برای نشان دادن سالم بودن یا نبودن سیستم است.
2ـ کلید Power که در دو حالت on و off است که برای روشن کردن سیستم است.
3ـ کلید Reset که برای راه‌ اندازی مجدد سیستم به کار میرود.
4ـ منبع تغذیه یا Power
5ـ مادر برد یا M.D
6ـ فلاپی دیسک گردان یا F.D.D
Floppy Disk Drive
فلاپی دیسک درایو

7ـ سی دی درایو یا C.D.D یا CD Drive
8ـ هارد دیسک یا H.D.D

نکته :
به قطعات گزینه 6 تا 8 اصطلاحاً Input / Output می گویند.

مادربرد :
1ـ اولین قطعه ای که بر روی مادربرد قرار می گیرد CPU است.
2ـ قطعه بعدی RAM میباشد.
3ـ شکافهای گسترش یا توسعه که به سه دسته تقسیم میشوند :
ــ ISA / مشکی رنگ و بلند / از این شکافها برای کارت های صدا، مودم، گرافیک، شبکه و غیره… استفاده میشود. قدرت انتقال اطلاعات بر روی این نوع شکافها خیلی کم است و از رده هم خارج شده اند.
ــ PCI / سفید رنگ و کوتاه / از این شکافها نیز برای موارد بالا استفاده میشود. قدرت انتقال اطلاعات بر روی این شکافها زیاد است.
ــAGP / قهوه ای و کوتاه / از این شکافها برای کارت های گرافیک سه بعدی استفاده میشود. قدرت انتقال اطلاعات بر روی این شکافها بسیار زیاد است.
4ـ محل ورودی برق
5ـ فیش صفحه کلید

نکته :
به خطوط انتقال داده ها ( Data ) باس ( BUS ) می گویند.

Data Bus
داده خطوط

Address Bus
آدرس خطوط

Control Bus
کنترل خطوط

روشهای ارسال اطلاعات:
به ورودی ها و خروجی ها پشت Case اصطلاحاً Port یا پورت گفته میشود که به دو دسته تقسیم می شوند :
1ـ سری یا Serial که به صورت Bit به Bit اطلاعات را انتقال میکنند.
2ـ موازی یا LPT یا Paralel که به صورت Byte به Byte اطلاعات را انتقال میدهند.
3ـ USB که اطلاعات را به صورت MB به MB انتقال میدهند که معادل سرویس دهی 127 دستگاه جانبی است.

شبکه:
تعدادی کامپیوتر که به روشهای خاصی به یکدیگر متصل هستند و اطلاعات را به یکدیگر رد و بدل می کنند و در هر شبکه دو نوع کامپیوتر خاص وجود دارد :

1ـ کامپیوترهای اصلی یا مادر یا F.S
2ـ کامپیوترهای فرعی یا گیرنده یا W.S

انواع شبکه از لحاظ فاصله:
1ـ شبکه های محلی یا LAN
فاصلة کامپیوترهای این شبکه از هم دور نیست. مانند کامپیوترهای موجود در یک سازمان

2ـ شبکه های سراسری یا WAN
فاصلة کامپیوترهای این شبکه از هم دور است.مانند شبکة جهانی اینترنت

نکته :
به روش های قرار گیری کامپیوتر ها در شبکه های محلی « توپولوژی » یا «آرایش شبکه » می گویند.

انواع توپولوژی ( Topology ) :
1ـ شبکة خطی یا Bus Network سرعت انتقال داده ها در این نوع شبکه کم است.
2ـ شبکة حلقه ای یا Ring Network سرعت انتقال داده ها در این نوع شبکه زیاد است.
3ـ شبکة ستاره ای یا Star Network سرعت انتقال داده ها در این نوع شبکه خیلی زیاد است.
4ـ شبکة پیوندی یا Hibrid Network سرعت انتقال داده ها در این نوع شبکه خیلی کم است.

کارت های شبکه :
1ـ Lan Card
ــ 10
ــ 100/10

2ـ مودم یا Modem :
در دونوع ساخته می شود:
ــ مودم های داخلی Internal
ــ مودم های خارجی External

نکته:
مودم یک کلمة فرانسوی است و تشکیل شده از Mo به معنی فرستنده و Dem به معنی گیرنده

قسمت های تشکیل دهندة یک سایت ( Site ):

w w w . نام شخص یا کمپانی . پسوند شخص یا کمپانی
world wide web dot
جهانی گسترده تار نقطه

 




ادامه مطلب

[ سه شنبه 90/7/26 ] [ 1:56 عصر ] [ محمدجوادصحرائی ]